Hemmelighedskræmmeriet bør stoppes

Fra Naleraq har vi ellers givet Naalakkersuisut arbejdsro til at forbedre hverdags vilkårene for borgerne.

Under valgkampen blev det højt proklameret “vi bliver lykkeligere”, hvor vi til stadighed venter på at se noget som helst håndgribeligt i den retning. Og nu er vores tålmodighed brugt op, og vi kan ikke længere se stiltiende til.
Vi har fuld forståelse for landets to største partier har så ens politik og fælles fodslag at de stolt proklamerer det skal fortsætte i næste valgperiode. Desværre er det befolkningen der betaler prisen for konsekvenserne af deres handlinger.

Fra Naleraq har vi observeret hvorledes Polaroil drives, og hvordan man har kanaliseret store dele af dens overskud blandt andet tildækning af underskudsforretning i syd, drevet af KNI.
Desværre viser det med alt tydelighed hvorledes KNI og Polaroil, med Naalakkersuisuts accept lader brugerne betale overpriser, ved at holde informationer skjult.
Dette bør stoppes.

Fra Naleraq kræver vi åbenhed i ledelsen, og opfordrer til man til at begynde med fremligger  den reelle indkøbspris på Polaroil´s brændstofspriser.
Selv på Polaroils hjemmeside fremgår ikke retvisende tal for deres priser. Eksempelvis har man påstået at Polaroils benzinpris i 2020 skulle være på 4,50kr mens den tilsvarende pris skulle være 12,50kr i Danmark[1].

Man har direkte undladt at fortælle, at der ved en 12,50kr pris i Danmark i 2020, er indeholdt en produktpris på mellem 3,99kr og 5,12kr[2]. Dermed består op mod 8,51kr af danske afgifter og moms, og kan dermed ikke sammenlignes da vi ikke har de afgifter heroppe.

Den pris vi tanker for i dag, er med til at give KNI et overskud på 172mio, som selvfølgelig er fratrukket atlle deres udgifter samt forhandleres profit.

Med den seneste udmelding om forhøjelse af priser, skal arbejderne betale mere for opvarmning af deres bolig, der kan lade sig gøre ved den lukkede ledelse koalitionen har lagt for dagen.

Arbejdsgiverne kan ikke klandres for at give regningen videre til deres ansatte samt kunderne, grundet koalitionens behov for at dykke dybere ned i borgernes lommer, for at forsøge at dulme deres økonomiske tømmermænd fra deres dårlige beslutninger.

Fra Naleraq mener vi derfor det er på tide at fremvise de reelle indkøbspriser for Polaroil, for vitterligt at sikre man ved at opretholde deres såkaldte forsyningspligt, udelukkende sikrer billigst brændstof i hele landet. Dette inkluderer at fremvise de reelle tal for forsyningen af alle bosteder.

Det er i forvejen dyrt at bo i Grønland, grundet vores arktiske lokation, uden at der skal hives unødvendige profitter ud til Polaroil fra borgernes lommer.

Afløs lukketheden af oplyst medindragelse, og udstik retning for den Selvstyre ejede virksomhed, at de skal oplyse den reelle indkøbspris. Når de også skal oplyse udgifter til forsyningen af de enkelte bosteder, kan man vurdere om de vitterligt handler ud fra befolkningens bedste.

 

Pele Broberg
Formand Naleraq

[1] https://polaroil.gl/da/70-anlaeg/priser-paa-braendsel-i-groenland/

 

[2] https://www.drivkraftdanmark.dk/priser/benzin-95-oktan/

Scroll to Top