Siammarteruk

  • Nyheden er baseret på en besvaret §37 spørgsmål fremsat medlem af inatsisartut Jens Napaattooq, til Naalakkersuisut, omkring Grønlands Naturinstituts optælling af fangsdyr, og besvarelsen lød til dels således:

I Qaanaaq er der ikke foretaget en eneste optælling af narhvaler siden 2007, altså hele 12 år siden. Biologerne vurderede antallet af narhvalerne til dengang at ligge på 8.370. Dette var således den allerseneste haste optælling. Der er ikke foretaget yderligere optællinger igen.

På baggrund af disse forældede halve tal fra 2007, har man så fra Nuuk med Naalakkersuisut valgt at sætte kvoten til 98 i år, ja kun til 98, lige præcis som sidste år. Det er ud fra deres skøn taget ud af det blå. Dette sker udenom at tage folks viden som i hundredevis af år altid har udøvet deres erhverv, ja, bæredygtigt.

Fangerne bor og lever i deres fangsted, men ved åbenbart intet. Dog kender Grønlands Naturinstitut i Nuuk bedst til narhvals bestandene i Qaanaaq området, som liggere 1593 km væk fra byen, og siger at de er helt og aldeles tilfredse med deres 12 år gamle halve optælling. Dette bestemmes selvom selveste Naturinstituttet selv syntes at de f.eks. at det var nødvendigt at optælle Nordøstgrønlandsk narhvalsbestand hvert år (2017, 2018).

Man kan ikke udelukkende tage biologerne ubrugelige optællinger i betragtning, som sker med fly som flyver 100+ kilometer i den tid hvor optællingdyrene kan være under overfladen.

Fangerne skal i sidste ende bestemme over deres fangstdyr, i deres område, hvor de selv bor, tassa.

Tryk her for at se §37 spørgsmålets besvarelse

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt
0