Siammarteruk

Pressemeddelelse

Erfalasorput, det officielle flag for det grønlandske folk, har efterhånden snart 35 år på bagen siden den officielle indvielse 21. Juni 1985.

 

Flaget bruges ikke kun på vores nationale scene under officielle ceremonier, men har siden indførslen afløst det danske flag når der blandt andet flages ved kaffemikker og andre private begivenheder.
Det bruges også i den internationale scene, ved de få sportslige begivenheder hvor det grønlandske folk har lov til at bruge erfalasorput i stedet for dannebrog. Det danske nationale flag.

 

Vores sportsfolk bærer Erfalasorput med stolthed, hvor befolkningen også står bag uanset om det er PanAm, Arctic Winter Games eller andre konkurrencer.
Udbredelsen af en stolthed over at være grønlænder i stedet for at være dansk kan ikke undervurderes. Lad os fortsætte brugen af erfalasorput i de fredelige kampe som sportsverden tilbyder, mens det fredelige arbejde med frigørelsen fra den danske grundlov står på.

 

Det står i skarp kontrast med både oprettelsen af en grønlandsk identitet, adskilt fra den danske, med udmeldingen fra Naalakkersuisut og andre partier, der ønsker erfalasorput på danske soldater og krigsmateriel. En gestus fra Danmarks regering der ved første øjekast kan virke tillokkende, især med tanke på Naalakkersuisoq for udenrigsanliggende udtaler Grønland aldrig kan blive en stat uden eget militær. En udtalelse der står absolut i kontrast med fakta.

Men soft power udøvelse som at ville flage med erfalasorput, samt hvervekampagner for at lokke den grønlandske ungdom til at tjene det danske militær er ikke acceptabelt af flere årsager.

 

For det første flager danske soldater ikke med andre landes flag. Punkt slut. Statsministeren udtalte meget kryptisk at Grønland ikke var dansk, Grønland er Grønlandsk.

Alene dette forhold burde få enhver dansk folketingspolitiker op af stolen, for betyder det at det Irakiske flag skal pryde danske soldater og militærenheder i Irak? Skal det Bornholmske flag være under det danske flag, når enheder stationeres i Bornholm?
Jeg skal ikke bestemme hvilke flag der pryder det danske forsvar og dens personel, det er et dansk anliggende.

 

For det andet, så er det alene grundet kolonitiden og den efterfølgende anneksering af Grønland i 1953, der ligger til grund for Dansk militær er til stede i Grønland. Håndhævelsen af dansk suverænitet, da højhedsretten over Grønland tilhører Danmark. Dette uden at spørge den grønlandske befolkning hvorvidt man ønskede dette.
Danmark har efterfølgende vedtaget 2 love for at forsøge at rette op på fortidens synder. Først Hjemmestyreloven og senest (den gældende) Selvstyreloven fra 2009. Sidstnævnte som vedtaget ved folkeafstemning i Grønland og i folketinget klart afgrænser den grønlandske befolkning fra at kunne varetage sikkerheds og forsvarspolitikken for landet, da dette med henvisning til den danske grundlov skal være et dansk anliggende.

Dernæst taler dette for oprettelsen af en “Arctic Coastguard” her i landet, i stil med den Islandske model (Ja Island har ikke eget militær, men er stadig en republik).
Istedet for at suverinitetshåndhævelsen i landet såsom Sirius patruljen samt fiskeriinspektion er militære operationer, så lad os få oprettet en civilbaseret enhed der skal besættes med lokale. Selvom dette stadig skal finansieres af det danske forsvar, kan hjemmeværnsloven nemlig tilpasses så disse enheder ikke kan indsættes ved krig. På trods af de teknisk set hører under Forsvaret. Dette vil nemlig give os erfaring og opbygge et system der skal bruges når vi udtræder af det danske rigsfællesskab.

 

Det er vigtigere at vores sportsfolk repræsenterer den grønlandske folk og flager med erfalasorput i alle de idrætgrene de deltager i, end at danske soldater og krigsmateriel skal flage med andet end det danske flag.

Igen står Naalakkersuisut og diverse andre partiers udtalelser i skarp kontrast med deres påståede ønske om selvstændighed, da vejen mod dette ikke går gennem at integrere det danske militær i den grønlandske befolkning. Dette er slet skjult kolonialisme, og vil vanskeliggøre grænsen mellem den danske stats udsendte og den grønlandske befolkning man har forsøgt at beskytte ved selvstyreloven. Jeg mangler stadig at få svar fra Naalakkersuisut, på hvorledes man vil følge op på at statens udsendte ikke skal deltage ved valg og afstemninger i Grønland. En garanti jeg har afkrævet i forbindelse med den stigende danske militarisering af vores land.

Det kan ikke passe at vi gennem Inatsisartut er nødt til at udelukke statens udsendte fra deltagelse i afstemninger og valg, hvis den danske stats vitterligt varetog den grønlandske befolknings interesser og respekterede ånden i Selvstyreloven.

 

For yderligere, kontakt undertegnede

 

Pele Broberg

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt
0